Att välja fritt är stort, att välja rätt är större

7 november 2006

Så går USA till val idag. Opinionsundersökningar pekar på en demokratisk seger, men republikanerna har knappat in på försprånget de senaste dagarna.

Det som slår en när man läser om valet är hur smutsigt det är. Förutom tveksamheterna kring elektroniska röstmaskiner, gerrymandering och pengar från lobbyister så förekommer en lång rad taktiker som i mina ögon är högst tveksamma.

Republikanerna har bland annat använt sig av automatuppringda telefonsamtal som låter som de kommer från demokraterna. Den som någon gång blivit irriterad på telefonförsäljare kan förstå att det är ett effektivt sätt att irritera potentiella demokratiska väljare. I andra områden har politiker skickat brev till spansktalande immigranter som antyder att de begår brott som kan straffas med fängelse om de går och röstar. Och i valet 2002 blockerades demokraternas telefoner i New Hampshire av ett inhyrt telemarketingbolag. (Tre av de inblandade har dömts till fängelse.) Det förekommer också ”attack ads” i TV som bygger på felaktigheter, personangrepp och överdrifter.

Nu är demokraterna inte fläckfria de heller, men republikanerna verkar använda dessa metoder på ett mycket mer systematiskt och omfattande sätt. Alla dessa metoder, tillsammans med det låga valdeltagandet och ett valsystem som utestänger andra partier, bådar illa för ett land som stolt brukar kalla sig själv för ”världens största demokrati”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: