Principfrågor

7 november 2006

Så snart någon säger ”Jag är mot dödsstraff, men…” så vet man vad som kommer att följa, nämligen ett mer eller mindre genomtänkt argumenterande för att vissa människor ska dödas i lagens namn.

Föga förvånande har samma åsikt framförts i samband med rättegången mot Saddam Hussein. Gudmundson tar avstamp i Groucho Marx citat ”om du inte gillar mina principer så har jag andra” och argumenterar att ”olika situationer kräver kanske olika principer.”

För att återupprepa min kommentar på Gudmundsons blogg: ”Det är ju lätt att ha principer om man överger dem så snart de är obekväma. Säger man att man är mot dödsstraff, men tycker det är okej att avrätta Saddam Hussein så är man inte mot dödsstraff. Man är för det. Men det låter väl inte lika bra.” Håkan Jacobson kommer med liknande argument.

Själv tycker jag det är löjeväckande att tala högt om sina principer och samtidigt ser dem som ”böjliga”. Men använder man en humorist som moralisk ledstjärna ska man kanske inte bli förvånad när ens moral visar sig vara ett skämt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: