Eskatologi vs realpolitik

13 november 2006

Dick Erixon skriver om kärnvapen och det iranska ledarskapet med anknytning till en artikel av Noah Feldman. Frågan de ställer sig är hur islamsk martyrdöd står i förhållande till kärnvapen.

Detta är förståeligt att vilja analysera situationen med tanke på vapenskramlet i mellanöstern, men utgångspunkten, att tolka politik utifrån religion, synes vara tveksam. Jag har inte sett någon analysera västs kärnvapendoktriner utifrån kristendomen, trots att martyrdöd är ett flitigt förekommande fenomen i kristna texter och att Johannes uppenbarelsebok ofta citeras i amerikansk kristendom. (Se till exempel Left Behind och ”Mark of the Beast”.)

Det är förvisso bekvämt att betrakta sina meningsmotståndare som fanatiska galningar som på religiös grund använder sig av självmordsattacker, men frågan är om det inte är mer givande att försöka se situationen ur Irans synvinkel. Två av Irans grannländer (Indien och Pakistan) har kärnvapen, USA har ett betydande antal trupper i området, både i Irak och i militärbaser i flera länder (Turkiet, Kuwait, mfl) i området, Israel har kärnvapen och ett flygvapen som är kapabelt att anfalla Iran.

Lägg också till det faktum att länder med kärnvapen antingen undsluppit invasion (Nordkorea) eller ändå accepterats som allierade när USA har tjänat på detta (Pakistan, Israel), och att USA utnämnt Iran till en av ”ondskans axelmakter”.

Missförstå mig rätt: jag tror världen blir en mer instabil och osäker plats om Iran skaffar sig kärnvapen, och det iranska ledarskapet står högt på min lista över obehagliga regimer.

Men jag tror ändå att Irans skäl att skaffa sig kärnvapen grundas på realpolitik och inte på religiösa förhoppningar om att påskynda världens undergång. Det är på samma gång hoppingivande och skrämmande. Hoppingivande eftersom Irans beteende beror på rationella överväganden, men skrämmande eftersom det pekar på att det finns verkliga maktobalanser som gör kärnvapen till ett önskat redskap.

Annonser

Ett svar to “Eskatologi vs realpolitik”


  1. […] I ett tidigare inlägg skrev jag om den populära synen på Iran som ett land av religiösa galningar vars politik baseras på religiös fundamentalism. Detta är naturligtvis en förenkling av ett land med 70 miljoner innevånare. Såna förenklingar skulle inte vara något att bry sig om, om det inte vore för det faktum att de påverkar den politik som förs. (Aggressionen och vapenskramlet mot Iran är mest märkbart i USA, men liknande tongångar hörs då och då även här i Sverige.) […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: