Giv oss vår dagliga användbarhet idag

15 november 2006

Igår inträffade världsanvändbarhetsdagen. Förutom ett inslag i Vetenskapsradion Tekno har det varit ont om uppmärksamhet utanför bloggvärlden.

Frågan är var användbarhet står idag. Visserligen finns det fortfarande de som är kritiska till begreppet (som Copyriot-Rasmus, men de allra flesta har insett nyttan av användbarhet i produktutveckling – ingen tolererar längre dåliga gränssnitt eller ovänliga lösningar, och bra gränssnitt belönas med kundtillströmning. (Se tex iPod.)

Men samtidigt som användbarhet och interaktionsdesign blivit ett större och viktigare fält i takt med att IT och annan teknik tar allt större plats i det dagliga livet känns det som användbarhet som område har abdikerat.

När jag bläddrar i litteraturen på området eller tittar på vad användbarhetskonsulter ägnar sig åt handlar det till största delen om att fixa till webbsidor åt storbolag eller statliga institutioner. (Det sistnämnda är nog i första hand ett svenskt fenomen.) Det handlar alltså mer om att finputsa i och för sig viktiga delar av större system, men det är långt i från det mer omfattande arbete som användbarhet skulle kunna omfatta.

Det jag saknar är visionerna – var finns de som drömmer om att göra mer än en lättbegripligare webbsida för att hitta deklarationsblanketter?

( Och apropå användbarhet har jag suttit och slagits med en bugg i WordPress när jag skrivit detta inlägg. Ber om ursäkt för konstiga radbrytningar.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: