Endast Sverige svensk demokrati har

25 november 2006

Enligt en undersökning The Economist gjort så är Sverige världens främsta demokrati: ”a near-perfect democracy”, följt av Island, Holland, Norge, Danmark och Finland.

Man kan fråga sig hur troligt det är att en handfull små länder i norra Europa är nästintill perfekta demokratier. Visst har de nordeuropeiska länderna mycket som talar för oss: demokratiska ideal sedan medeltiden, hög utbildning, hög jämställdhet, välfungerande byråkratier och relativt homogen befolkning.

Men gemensamt för länderna i toppen av Economists lista är att vi inte har något större inflytande i världen och sällan tas upp i internationell press som The Economist, Foreign Affairs och liknande tidningar. Även om hälsan tiger still så är det troligt att Economist missat saker som skulle dra ner betyget, för att de inte är närmare bekanta med Sverige och de andra nordiska länderna.

I fallet Sverige ser jag åtminstone två stora demokratiska problem: en mediamarknad som domineras av ett fåtal stora aktörer, och ett partisystem som blivit förstelnat och allt mer toppstyrt, som dessutom effektivt håller nya partier utanför makten.

Approximationer skriver också om samma undersökning. Erik Berg påpekar att storleken på länderna är en viktig faktor. Det håller jag med om, men av en helt annan orsak: ett litet land är mer utsatt för externa faktorer (i Sveriges fall medlemskap i FN, EU och liknande organisationer där vi sällan kan driva en egen linje som vi vill, och sådant som kulturellt inflytande och handel), vilket gör att politikernas makt blir mindre än i ett land som USA. Så den större demokratin i ett mindre land är kanske bara en illusion, eftersom man i praktiken har mindre att bestämma om totalt sett?

Uppdatering: Nu har DN en ledare om samma undersökning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: