Mer FTIR

2 februari 2007

Fastcompany har lagt upp en ny demo med Jeff Hans FTIR.

En hel del nytt som inte var med i demonstrationen på TED. Sevärt (trots reklamen och den usla flashvideospelaren).

FTIR
FTIR-touch. Bild: Jeff Han

Fastcompany: Can’t Touch This
FastTV: Remapping the Universe (via)

Återigen mycket imponerande. Men jag kan inte annat än undra över hur mycket av imponansvärdet som kommer från geststyrningen och hur mycket som kommer från det faktum att gränssnittet är fullt med animationer och visuella effekter, som dessutom visas på en stor skärm?

Om jag vågar mig på en gissning: den här sortens teknikdemonstrationer är lite som DTP-explosionen på 1980-talet, eller den tidiga webberan; fullt med färg och form, tveksamma animationer (på webben), tusen olika typsnitt (på papper) och överlag mer intresse för det faktum att något går att göra med datorer, snarare än det faktiska slutresultatet.

FTIR-demonstrationerna är fulla med animationer, rotationer och stora gester: sånt ser bra ut på stora skärmar och på film, men är opraktiskt i längden. Visst är det imponerande när Han sprider en trave bilder och de hamnar lätt slumpmässigt som de skulle göra i verkligheten, men ska man jobba praktiskt med bilderna är det smidigare att få dem uppradade på ett mer organiserat sätt.

Icke desto mindre är jag säker på att geststyrda gränssnitt kommer att vara mycket vanliga i framtiden på områden där man jobbar med grafik eller data. Vilket naturligtvis är en rätt beskedlig förutsägelse, eftersom framtiden redan är här i såna fall, i form av exempelvis Apples iPhone och Nintendo DS.

Däremot kommer gränssnitten förmodligen vara mer återhållsamma, mer fokuserade på små gester, och överlag inte alls lika cinematiska. Men förmodligen mycket mer användbara.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: