Serier och censur

9 mars 2007

Det var inte helt okomplicerat att producera film på 1930-talet. Många känner kanske till att det i Hollywood fanns ett antal bestämmelser för vad man fick visa och inte visa, den så kallade ”Hays code”. Det var bland annat förbjudet att visa vuxna personer som sov i samma säng, därför alla filmer där gifta par har separata sängar med minst en meter mellan varandra (vilket bedömdes vara det propra avståndet).

Hays code

Mindre känt är att samma sak gällde för serier och animerad film. Där var reglerna ännu hårdare, och det var bland annat förbjudet att visa ouppfostrade barn, nakna bröst (och navlar), framgångsrika brottslingar. Men också ”effiminate men” och sånt som kunde hindra försäljningen till andra länder, så att skämta med Mussolini var också förbjudet.

Orsaken?

We cannot forget that while the cartoon today is excellent entertainment for young and old, it is primarily the favorite motion picture fare of children. Hence, we always must keep their best interests at heart by making our product proper for their impressionable minds. (Leon Schlesinger, Warner Bros)

Cartoonbrew har scannat in en artikel ur tidningen Life från 1939. Fantastiska bildexempel på vad som var förbjudet och vad som var tillåtet, inklusive före-och-efter-bilder på kossor med kläder, mindre nakna sjöjungfrur och annat.

Cartoonbrew: Hollywood Censors Its Animated Cartoons

(När USA väl gick in i andra världskriget övergavs all hänsyn till andra makter, och till exempel Disney producerade flera antinazistiska animationer. Och än i dag är sånt som nakna bröst problematiskt i amerikansk television.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: