Den eviga återkomsten, IV

11 april 2007

Kopieringsskydd, one hit wonders, klagomål på högljudd musik – låter det bekant? Tänk 1907 snarare än 2007.

Phonograph ad

New York Times har en artikel om Thomas Edison och den tidiga grammofoneran och likheterna med dagens värld är många. Grammofonen var ett teknikgenombrott som gjorde det möjligt för vanliga personer att lyssna på musik hemma, något som tidigare varit förbehållet de allra rikaste och som reklamen för Edisons fonograf naturligtvis spelade på. Detta är kanske den mest slående skillnaden: idag är inspelad musik i alla former lika vanligt förekommande som luft, inte minst tack vare bolag som Muzak Corporation.

Annat i artikeln är mer bekant. Edison ansåg att hans eget format var överlägset, och förbjöd försäljningen av en adapter som gjorde att hans skivor kunde spelas på konkurrenterna Victor och Columbias spelare. För att lyssna på Edison-musik krävdes alltså en Edison-spelare: en tidig form av kopieringsskydd (som på sikt var lika framgångsrikt som dagens försök).

Edisons åsikter inskränkte sig inte till det tekniska området. Som chef både för tekniken och skivutgivningen hade han starka åsikter om vilka artister som borde säljas. Jazz – “he dying moan of dead animals”, Rachmaninoff – “a pounder”, och så vidare. Istället föredrog Edison att satsa på okända – och betydligt billigare – artister som enligt den halvdöve Edison var minst lika bra som toppstjärnorna. (Den cyniske ser ett eko av detta i dagens Idol-tävlingar.)

Klagomål på volym låter också bekant för den som känner till dagens ”Loudness wars”: publiken ville ständigt ha “louder and still louder records. (…) anyone who really had a musical ear wanted soft music.”

En sista tröst är att fenomenet med one-hit-wonders inte är någon nyhet, utan redan den tidiga skivindustrin präglades av oförutsägbara hitlåtar och en oförutsägbar smak hos allmänheten. Särskilt mycket har inte ändrats mellan “Boten Anna” och “The Prisoner’s Song”.

New York Times: Edison the Inventor, Edison the Showman

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: