Skjut fler journalister

3 maj 2007

Idag var det pressfrihetens dag. Fler journalister än någonsin sitter fängslade eller har dödats i sitt arbete. Svenska journalister uppmärksammar allt från källskydd till demokrati. Allt mycket hedervärt.

Men något märkligt sker när journalister angrips i världen. Ta ett land som Eritrea, bara ytterligare ett i raden av afrikanska länder som är inblandade i svårbegripliga krig med grannarna, med diktatorisk regering och mörka framtidsutsikter. Ett land som faller utanför all mediabevakning.

Men fängsla en svensk journalist och genast skrivs det långa texter om situationen i Eritrea, hur viktigt det är med medias arbete för demokrati och allt annat som i normala fall aldrig kvalar in på nyhetssidorna enligt normal nyhetsvärdering.

Man behöver inte ens gå så långt som Eritrea för att hitta exempel. När det diskuteras övervakning av hela svenska folket upprörs journalister främst över att meddelarskyddet undergrävs.

Elektronisk övervakning av alla svenska medborgare eller eventuellt spioneri på någon av de fåtaliga redaktioner som fortfarande ägnar sig åt undersökande journalistik? Klart det sistnämnda är viktigare. I journalisters ögon åtminstone, för närhetsprincipen fungerar nämligen också så att journalister gärna skriver om sånt som drabbar journalister.

Så för den som vill få sin fråga uppmärksammad i media finns det alltså en bergsäker metod:

Skjut en journalist.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: