Varning: Bostadsrätter kan orsaka arbetslöshet och konservatism

11 juni 2007

Den som hamnat i sällskap med folk som nyligen köpt bostad vet vad som väntar: en oändlig diskussion om kvadratmeterpriser, räntor, budgivning, besiktning och så vidare. Nyblivna föräldrar kan åtminstone skylla sitt beteende på hormoner och sömnbrist, men att lyssna på en diskussion om procentsatser på bostadslån är lika intressant som att läsa Övertorneås telefonkatalog.

Om detta vore enda effekten av bostadsköp kunde man kanske leva med det, eftersom det i normala fall är en övergående fas (åtminstone tills det blir aktuellt med stambyte, eller gud förbjude, köksrenovering).

Men det visar sig att bostadsägande ökar arbetslösheten. I artikeln nämns Detroit, men samma effekt kan ses i exempelvis Norrland: säljer man sitt hus riskerar man att att ändå inte få något jobb (speciellt om man är äldre eller tillhör en oattraktiv grupp på marknaden), och då har man i ett slag både höjt sina omkostnader utan att för den delen få ett jobb. För man får nödvändigtvis inte särskilt mycket för ett hus på landsbygden, jämfört med vad boende kostar i en region med en het arbetsmarknad. Och då är värdet av att äga sin bostad snarare en fälla än en tillgång.

Inte nog med det – musikern och artisten Momus ser ett samband mellan konservatism och att äga sin bostad. I Sverige kan man definitivt se effekterna: locka med omvandling av allmännyttan och vem som helst kan dras med.

Man kan vara tveksam till Momus slutsatser på en så pass tunn grund av data, men nog förklarar hans teori Göran Perssons politik 2004-2006?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: