Den eviga återkomsten, V

23 juli 2007

Robert Merry's Museum cover

Genderbending, flamewars, semianonyma namn och obegripliga förkortningar – fenomen som dök med internet och onlineforum? Tänk istället 1800-talet, tryckpressar och tidskrifter för amerikanska barn och ungdomar.

Pat Pflieger har skrivit en lång och oerhört läsvärd artikel om Robert Merry’s Museum, en ungdomstidskrift som existerade mellan 1841 och 1872. Till en början var kärnan historier, gåtor och pussel, men snart bestod en stor del av tidningen av insändare där ”kusiner” skrev meddelanden till varandra och till ”Robert Merry”, den fiktiva författaren till tidningen. Precis det som idag skulle kallas ”user-generated content” (och som så sent som idag diskuterades på P1).

Och det mesta av det som Sherry Turkle med flera beskrivit som karaktäristiskt för internet fanns redan där: lek med identiteter och kön, egen slang, semi-anonyma namn med mera. 600 publicerade brev på ett år och 40000 medlemmar/läsare som mest är kanske inte särskilt imponerande i jämförelse med Myspace eller Lunarstorm, men effekterna är desamma.

Så nästa gång någon uttalar sig om ungdomar och IT-vanor är det bara att drämma till med en dammig lunta 1800-talstidningar.

Pat Pflieger: An ”Online Community” of the Nineteenth Century

(via en kommentar på Charlie Stross alltid läsvärda blogg.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: